Details

Rieslingvinprovning med Edward i podden ”Edward Bloms smörgåsbord”

06/11/2021

Rieslingvinkorkarna ploppar så det står härliga till när Edward Blom och parhästen Mats Ryd testar Riesling i senaste podden. Förutom initierade beskrivningar av vinernas smaker och stilar berättar Edward om Rieslingvinets långa och fascinerande kulturhistoria, inklusive hur det gått till när det gått och blivit trendigt på senare år – och givetvis även om sitt eget långa kärleksförhållande till Rieslingviner.


Med anledning av de tyska Rieslingveckorna så har Wines of Germany ett partnerskap med podden Edward Bloms Smörgåsbord. Vem kan bättre än gastronomen och tysklandskännaren Edward Blom med Mats Ryd reflektera över Riesling? De provar sig igenom fem olika typer av Riesling och filosoferar som vanligt vitt och brett om smaker, Rieslings historia och annan kuriosa kring Tyskland och dess viner. Det blir ett mycket trivsamt avsnitt som avslutas med ett viktigt avslöjande. Edward hjälper oss att nörda oss ner i betydande detaljer vad gäller Riesling.

Avsnittet inleds givetvis med ett glas tysk Rieslinsekt och vi får en jämförelse av de olika mousserande vinerna i Europa där sekt är en helt egen avdelning. Mats och Edward provar också ett vin som är gjort på den femtionde breddgraden och vi får lära oss vad det innebär.

Duon konstaterar i sin podd att tyska viner har moderniserats men ändå lyckas behålla sin unika karaktär. Edward kan sakna den gamla typen av design med borgar och familjevapen men de enas ändå om att det är bra för den tyska vinkulturen att vinerna blir trendiga och allt mer exportvänliga och moderna. Frågan utreds också huruvida Edward är trendig eller inte.

Edward spenderade ett år i Trier, Moselregionen i 18-årsåldern och berättar om de olika rieslingar av otroligt hög kvalitet han hade förmånen att prova till låga priser under sin vistelse. Vi får en rejäl genomgång av Rieslings historia från 1400-talet och framåt och det är intressant att konstatera att, med undantag för en period under efterkrigstiden, har Riesling alltid stått för exklusiva och högkvalitativa viner.

Mats och Edward provar olika knastertorra Rieslings som har helt olika karaktär beroende på var de är odlade och hur de är lagrade. Edward går igenom skillnaden mellan olika tyska klassificeringar och vi får en härlig resa genom de tyska regionerna. Mats och Edward filosoferar och hittar olika nyanser i vinerna, det är allt från nyuppackade gummistövlar till humidor men även en grundlig genomgång av smaknyansen petroleum och dess konsekvenser. Det söta vinet från Beerenauslese innehåller nästan alla tropiska frukter som går att uppbringa men också en hint av Roibosthé.

Sammanfattningsvis ett trivsamt, festligt och mycket kunskapsintensivt avsnitt av podden. Skål!

Vinerna som testas är:

1. Stefan Winter Riesling Brut 2019 (7906) 159:– 75 cl

2. 50° Riesling 2019 Riesling Trocken (5824) 99:– 75 cl

3. Dreissigacker 2020 Riesling Organic Trocken (2294) 119:– 75 cl

4. Nik Weis St Urbanshof, Bcokstein Kabinet (tillfälligt sortiment) 189:- 75 cl

5. Dr Loosen, Riesling Beerenauslese (5364) 129:- 18,75 clLyssna på avsnittet här: Edward Bloms Smörgåsbord