Details

Så blev tyska vinskörden 2020

02/19/2021

Årgången 2020 gav en mycket hög kvalitet över hela landet. Det tyska vininstitutet (DWI) presenterar nedan hur årgången utvecklades i de 13 tyska odlingsregionerna.


Torka, turboladdad höst och högsta kvalitet:
Efter en varm och solig vår visade vinstockarna de första gröna skotten i april. Tyvärr så blev det kallt igen i mitten av maj, vilket resulterade i allvarliga frostskador och avsevärda avkastningsförluster, särskilt i Franken, Sachsen och Saale-Unstrut, liksom delar av Württemberg.

Vinrankorna blommade tidigt i slutet av maj - åtta till tio dagar före genomsnittet från de senaste 30 åren. Följaktligen började den huvudsakliga druvskörden tidigt i slutet av augusti i många vinodlingsregioner. Den ihållande perioden med bra väder med höga temperaturer gjorde att många druvsorter mognade samtidigt, vilket gav extra tidspress för att få in skörden. Vinmakarna skördar ofta tidigt på morgonen eller mitt på natten när det är svalare för att bibehålla den typiska fräschören för tyska viner. År 2020 kommer de flesta att komma ihåg som en ”turboladdad höst”, som i många fall slutade i september.

– Speciellt de röda sorterna gynnades av det varma vädret. Potentialen för dessa viner från alla regioner, som redan är djupt röda med en intensiv bärarom och en sammetslen konsistens, kommer blir ännu bättre när de mognar ytterligare i källaren, säger tyska vininstitutet (DWI).

Den 30 november kröntes årgången med en framgångsrik skörd av frysta druvor för isvin i vissa regioner.

Olika utfall i skördemängder
Skördevolymen på omkring 8,6 miljoner hektoliter är något över föregående år och två procent under tioårsgenomsnittet. Kvantiteten är dock mycket ojämnt fördelad över hela landet (se nedan). Medan de frankiska vinproducenterna registrerar en historiskt liten skörd, vilken är 38 procent under det långsiktiga genomsnittet, kunde vinproducenterna i Hessische Bergstrasse öka sin avkastning med 31 procent. I de två största tyska vinodlingsregionerna, Rheinhessen och Pfalz, uppnåddes genomsnittliga till något över genomsnittliga skördevolymer med minus en procent respektive en ökning med sex procent. I Baden och Württemberg uppskattar man ett ett skördeunderskott på cirka tio procent.

Du kan läsa mer om utvecklingen i de 13 enskilda vinodlingsregionerna nedan.

Ahr – 562 hektar
"Vinåret 2020 kan i ett nötskal beskrivas på följande sätt: Liten kvantitet - mycket god kvalitet", säger Knut Schubert, distriktschef för vinodlingsföreningen Rheinland-Nassau. Efter en låg avkastning 2019 så förväntar man sig en skörd på 39,000 hektoliter i nivå med den långsiktiga genomsnittet - men ur vinmakarens synvinkel borde det ha varit lite mer. Vinodlingarna i de branta och terrasserade områdena, typiska för den smala Ahr-dalen, drabbades särskilt av torkan. I Altenahr-området var det också sen frost i maj vilket ytterligare påverkade den förväntade avkastningen. Det var knappt några problem med sjukdomar eller skadedjur under hela året. All skörd sker uteslutande för hand på Ahrs sluttningar, och endast de vattensjuka delarna av druvan måste tas bort. För att möta den ökade efterfrågan på vitt vin har andelen Blanc de Noir ökat under en längre tid. På samma sätt, eftersom roséviner också blir alltmer populära, skördades många områden tidigare än vanligt. ”Årgången 2020 från Ahr kommer att övertyga finsmakare med utmärkt vinkvalitet. Mustvikter på över 100 Oechsle grader var inte ovanliga för Pinot-sorterna, säger Schubert. Färgen på Frühburgunder och Spätburgunder (Pinot Noir) är också djupröda.

Baden - 15 836 hektar
Skörden var tidigare än någonsin! Vinodlarna i den sydvästligaste vinodlingsregionen började skörda sina druvor i mitten av augusti. I år kan vinmakarna i Baden se tillbaka på optimala väderförhållanden med många svala sommarnätter. Detta var en fördel särskilt för de typiska druvsorterna här, Pinot-sorterna. ”2020 var ett relativt enkelt år för Baden-vinodlarna utan sjukdomsproblem i vingården", säger Badens vinodlingspresident Rainer Zeller. Vinmakarna kunde skörda extremt friska druvor. Vinerna kännetecknas av en fruktig karaktär och de röda vinerna av sin intensiva färg. Endast torkan var ett problem. Bristen på nederbörd ledde till något lägre avkastning, vilket var särskilt tydligt för Pinot-druvorna. Sammantaget är den beräknade skördevolymen på 1,1 miljoner hektoliter 11 procent under föregående år och 10 procent under det långsiktiga genomsnittet. Vinodlarna har observerat problemet med vattenbrist i flera år, och vinodlingsföreningen tar också frågan på största allvar. "I framtiden måste vi tänka på bevattning", säger Zeller. Därav installeras vattensystem redan på många nya platser.

Franken - 6,137 hektar
Den goda druvkvaliteten är den största trösten för frankerna med tanke på en historiskt liten skörd. Med uppskattningsvis 267 000 hektoliter, vilket är cirka 38 procent mindre än det långsiktiga genomsnittet, registrerar vinodlarna den minsta skörden på 35 år. Detta beror på det faktum att en dubbel utmaning väntade längs Main River och Steigerwald i år: Först orsakade den sena frosten i maj enorma skador, särskilt längs floden Main. Detta följdes av en förlängd period av torka i hela regionen. Som Beate Leopold från Weinbauring Franken rapporterar användes fuktreserverna i jorden efter de torra åren 2018 och 2019. "Marken är inte längre mättad", säger hon. Vinmakarna beväpnar sig därför för de kommande åren. Vindmaskiner ska hjälpa till mot frostiga nätter i framtiden och vinproducenter installerar bevattningssystem på många ställen mot torkan. Det är väl värt ansträngningen och detta kan ses genom att titta på de unga frankiska vinerna: De är rika på frukt med en animerande syra. "2020 är en liten årgång, men Silvaner visar sig vara en klimatvinnare och vet mycket väl hur man sätter den frankiska jordmånen i rampljuset", säger vinodlingspresident Artur Steinmann.

Hessische Bergstraße - 463 hektar
Den minsta av alla tyska odlingsområden är en av de lyckliga regionerna som lyckades få in en betydligt större skörd än vanligt i år. Med en förväntad volym på 38 000 hektoliter var det cirka 31 procent högre än tioårsgenomsnittet. Vinregionen registrerade således den starkaste volymökningen av alla vinodlingsområden. Skörden över genomsnittet togs mycket snabbt in i källaren. Mycket solsken och temperaturer ofta över 25 grader, gjorde att druvorna mognade snabbt och sockerhalten sköt uppåt. För att hålla musten så frisk som möjligt skördade man tidigt på morgonen eller på natten. Vinåret i Hessische Bergstrasse präglades också av långvarig torka och heta temperaturer. Som ett resultat är den totala syan något lägre än vanligt. Druvorna var genomgående mycket friska, vilket också beror på vädret: Lite nederbörd betyder också en låg mottaglighet för sjukdomar.

Mittelrhein - 468 hektar
Vegetationen vid Mellersta Rhen tog fart redan i april: en utomordentligt varm vår innebar att vinmakarna observerade att vinstockarna utvecklades många dagar tidigare än vanligt. Detta är alltid en risk där frosten kan komma tillbaka och i synnerhet natten till 5 maj till 6 maj orsakade sömnlöshet för många av vinodlarna - väderprognosen spådde frost och vinstockarnas knoppar hade redan öppnat sig. Majoriteten av vinodlarna klarade sig lyckligtvis och endast Oberwesel upplevde kritiska temperaturer. Därefter utvecklades druvorna väldigt olika - beroende på var och hur mycket det regnade. "Utvecklingen av druvor och vinrankor var mycket annorlunda i år i Mellarsta Rhen och berodde till stor del på vattenförsörjningen," säger Gerd Knebel från Mellersta Rhens vinodlarförening. Sommaren var mestadels okej för vinmakarna utan att behöva kämpa med värmeböljor eller stormar som föregående år. "Det var glädjande att druvorna kunde skördas i år i ett mycket tillfredsställande hälsotillstånd", fortsatte Knebel. Ett detaljerat urval av handplockning var inte lika nödvändigt i år, som det hade varit föregående år. Sammantaget kommer skörden sannolikt att vara 31 000 hektoliter, cirka 11 procent över det långsiktiga genomsnittet.

Mosel - 8 744 hektar
När vinodlare från Mosel talar om en "avundsjuk höst", beskriver de den mycket olika fördelningen av avkastning och kvalitet inom den växande regionen. Moselfloden slingrar sig över 230 kilometer genom vinlandskapet och du hittar ofta olika förhållanden efter varje krök i floden. Så det kan hända att en vinmakare tar in livets årgång, medan deras kollega är några byar borta nästan tomma. De hade bara en sak gemensamt i år: Det var tredje året i rad som präglades av långvarig torka. Huruvida en vingård var bland vinnarna eller förlorarna i höst berodde därför på hur mycket regn de fick. ”Det finns tydliga lokala skillnader. De flesta vinproducenter bör dock vara nöjda, säger Stefanie Vornhecke, vice president för vinodlingsföreningen. Speciellt efter det exceptionellt svaga föregående året 2019 är skördevolymen i år uppskattningsvis 813 000 hektoliter, tio procent över det långsiktiga genomsnittet. En fördel med den torra säsongen i år var att vinproducenterna i Mosel hade få problem med sjukdomar i vingårdarna. Du kan alltså skörda helt friska druvor med måttlig syra. Musen lovar mycket typiska Mosel-viner med intensiva dofter och en fruktig karaktär. Detta passar särskilt en typ av vinstil i regionen, som är Kabinett, och 2020 erbjöd perfekta förutsättningar för det. Vänner till denna lätta, fruktiga vinstil kan se fram emot en särskilt bra årgång

Nahe - 4 239 hektar
Presidenten för Nahes Vinodlarförening, Thomas Höfer, beskrev år 2020 som en ”Trippel A” årgång: både kvantitet och kvalitet samt odlingsförhållandena var exceptionellt goda – en sällsynt kombination. I Nahe var det nästan ingen sen frost och lite hagel. Druvorna hade nått utmärkta mustvikter relativt tidigt och var helt friska och mogna. Vinhandlarna från Nahe skördade uppskattningsvis 339 000 hektoliter, sju procent mer än det långsiktiga genomsnittet. De flesta vingårdar började skörda ungefär en vecka tidigare än vanligt, den andra veckan i september. Och också här spelade turen sin roll: många vinodlare hade tagit in sin skörd innan en våt period började i september som skulle ha äventyrat druvornas hälsa. Under de föregående månaderna var det dock, som i alla växande regioner, för lite nederbörd. Särskilt unga vinstockar, vars rötter ännu inte är så djupt förankrade, stressades av torka på grund av brist på regn. "Vi behöver forskning av sorter av vinrankor som klarar bättre dessa förhållanden", säger Höfer.

Pfalz - 23,684 hektar
Det visade sig redan under våren att 2020 skulle bli ett bra år. Vegetationen kunde utvecklas vid milda temperaturer utan frostskador. De första gröna skotten spirade nio dagar tidigare än tidigare år. Temperaturer över genomsnittet gick som en röd tråd genom de följande månaderna. Alla utvecklingssteg i vingårdarna började tidigare och fortsatte snabbare än vanligt. I juli orsakade dock en värmebölja som varade flera dagar solskador på druvorna. Den sena sommaren var också torr, så vinmakarna kunde skörda i fred och i de flesta fall utan tidspress. Pinots var det enda undantaget: det blev bråttom för att se till att vikterna och därmed alkoholnivån inte blev för hög. Fördelen med torken i detta växande område var att det inte fanns några sjukdomar. Med uppskattningsvis 2,3 miljoner hektoliter tog vinodlarna in en skörd som var sex procent över genomsnittet de senaste tio åren. Tack vare druvornas hälsosamma tillstånd fanns det perfekt kvalitet att arbeta med i källaren: 2020-vinerna från Pfalz är redan koncentrerade och välstrukturerade med mogen frukt och hög färgintensitet, vilket är särskilt fördelaktigt för de röda vinerna.

Rheingau - 3 185 hektar
Rheingau är också en av de få tyska vinodlingsregionerna där vinproducenterna kunde se fram emot en skörd över genomsnittet i år. Uppskattningsvis 251 000 hektoliter, 20 procent över det långsiktiga genomsnittet. Vinodlarnas årgångsbalans på Rhens högra strand gav ett mycket speciellt vinår, som redan började med en tidig växtsäsong. Vinodlarna i Rheingau kunde observera de näst tidigaste blomningarna sedan mätningarna började - 16 dagar före 30-årsgenomsnittet. Detta präglade all tillväxtutveckling och vingårdsarbete, vilket resulterade i en mycket tidig skörd. Rieslingsskörden började i mitten av september, vilket är ganska ovanligt för Rheingau. Samtidigt kunde vingårdarna arbeta under perfekta väderförhållanden. Hösten var lugn och avslappnad utan tidspress på grund av röta. "Vi kan vara mycket nöjda med de friska, aromatiska druvorna", säger president Peter Seyffardt om kvaliteten. Årets enda nackdel, som i andra växande regioner, var tork stress, särskilt i yngre vinstockar.

Rheinhessen - 26 860 hektar
Även i Tysklands största vinodlingsregion var bristen på nederbörd en av de största utmaningarna i år. Regnet fördelades mycket annorlunda över regionen, men det var alldeles för lite överallt - för tredje året i rad. "De senaste åren har visat att ämnet bevattning också kommer att få betydelse i framtiden inom vinodling", säger Bernd Kern, VD för Rheinhessen Vinodlingsförening. Vädret hade dock också sina goda sidor, nämligen att Drosophila suzukii, känd som körsbärsvinägerflugan, som man har fruktat i flera år, inte orsakade några problem år 2020. Den beräknade skörden på 2,45 miljoner hektoliter var genomsnittlig och nästan exakt i linje med föregående år. "Detta resultat återspeglar dock inte de individuella, ibland signifikanta fluktuationerna i utbytet", säger Kern. När det gäller kvalitet ansluter sig 2020 till de solida föregångargångarna. På grund av druvornas hälsosamma tillstånd har de unga vinerna en klar doft och, trots de höga temperaturerna på sensommaren, tillräckliga syranivåer. Vädret var särskilt gynnsamt för de röda vinerna, som kunde mogna perfekt. Således presenterar de redan idag starka tanniner och en djupröd färg.

Saale-Unstrut - 798 hektar
I Saale Unstrut vet de exakt vad ett svalt klimat betyder - med alla dess fördelar och nackdelar. Jämfört med de andra tyska vinodlingsregionerna ligger det särskilt långt norrut och måste därför ofta kämpa med kallare förhållanden. I år visade de sin fula sida. En frost i mitten av maj orsakade avsevärda skador. "Det har varit frost i hörn där det aldrig har varit frost", säger presidenten för vinodlingsföreningen, Hans Albrecht Zieger. Följderna blev uppenbara på hösten: med uppskattningsvis 32 000 hektoliter skördade vinmakarna cirka 30 procent mindre än genomsnittet de senaste tio åren. Detta skulle innebära att 2020 skulle understiga den magra årgången 2019 med 14 procent. Men trots den nedslående kvantiteten lovar de unga vinerna från Saale-Unstrut en hög kvalitet. Tack vare det speciella klimatet vid 51 latitud är karaktären av Saale-Unstrut-vinerna ojämförligt livliga och okomplicerade.

Sachsen - 493 hektar
I mitten av april såg många ställen i Sachsen mycket mystiska ut: levande ljus och kontrollerade små bränder brann i vissa vingårdar under natten. Vinmakarna tände dem för att skydda sina vinstockar från de frostiga nätterna. Eftersom knopparna redan brustit var de försvarslösa mot de kalla temperaturerna. Andra vinodlare försökte använda små väderkvarnar i vingårdarna för att blanda den iskalla luften på marken med varmare lager ovanför. Tyvärr räddade sådana åtgärder bara en liten del druvor, och det fanns allvarliga frostskador i många andra delar av regionen. På sommaren drabbade lokala hagelstormar vingårdarna, som också utsattes för den torka som präglade 2020. Det var verkligen inte ett enkelt år för Sachsens vinproducenter. Konsekvenserna blev uppenbara under hösten: Enligt den senaste uppskattningen var skörden av vin endast 21 000 hektoliter 19 procent lägre än föregående års belopp och fem procent under det långsiktiga genomsnittet. En tröst för de flesta vinproducenter var druvornas kvalitet: de unga vinerna är redan extremt balanserade och harmoniska. Detta gör 2020-vinerna från Sachsen till än mer unika än vad den redan är.

Württemberg - 11 394 hektar
Württembergs vinodlare drabbades delvis av sen frost i maj i år. I vissa vingårdar var alla skotten frysta, vilket skadade vinodlingarna från början av tillväxtåret. Detta återspeglades sedan i skörden från regionen, uppskattad till 894 000 hektoliter och därmed cirka två procent under den redan lilla skörden från 2019. Jämfört med det långsiktiga genomsnittet skulle det motsvara ett minus på cirka tio procent. På den positiva sidan var det varma, torra vädret gynnsamt för de röda druvsorterna som är framstående i regionen. Mer än 70 procent av vinerna som odlas i Württemberg är röda och mognar perfekt under torra och soliga förhållanden. "Vi kan se fram emot röda viner med lång lagringskapacitet", säger Hermann Morast, vd för Württembergs vinodlingsförening. De vita vinerna återspeglar också den höga kvaliteten på druvorna, som skördades i optimal hälsa med höga sockervärden. De unga vinerna är motsvarande mycket aromatiska och intensivt fruktiga, vilket kompenserar för många bekymmer och utmaningar. ”Vi kommer ihåg 2020 som ett år med mycket god kvalitet”, säger Morast.