Details

Sekt - Tysklands svar på Champagne

12/01/2021

Tyskland är det land i världen som konsumerar mest mousserande vin per capita. Vad många inte känner till är att tyskarna har sitt eget mousserande vin, Sekt, som tillverkas av de traditionella druvorna Pinot Noir och Chardonnay utan även av signaturdruvan Riesling. Det finns ett stort antal högkvalitativa Sekt i Systembolagets sortiment och de passar perfekt till de festliga högtider som hösten bjuder på – stora som små.


Sekt är det tyska ordet för mousserande vin och enligt Tysklands federala statistikbyrå konsumeras ungefär 400 miljoner flaskor mousserande vin per år i Tyskland vid tillfällen som nyårsafton. Samtidigt produceras cirka 370 miljoner flaskor Sekt, varav det mesta för inhemsk produktion. Den generella perceptionen är att mousserande vin tillverkas av enkelt basvin med druvor från hela Europa enligt tank-metoden på ett industriellt vis, vilket ger mousserande vin till överkomliga priser. Men under det senaste decenniet har det tyska Sekt-landskapet förändrats i grunden med ett stort antal vinproducenter som nu producerar högkvalitativ Sekt enligt den traditionella champagne-metoden.

Historien om Sekt
Sekt har en lång tradition i Tyskland. De första mousserande vinhusen i landet går tillbaka till början av 1800-talet då många tyskar reste till Champagne för att lära sig tekniken att göra mousserande vin. Några stannade kvar och grundlade berömda champagnehus som Krug, Piper-Heidseck och Bollinger medan andra tog med sig kunskapen hem till Tyskland för att producera Sekt. Tyskland erbjuder utmärka förutsättningar för odling av lätta och syrahaltiga viner som är en perfekt bas för mousserande viner och det som gör Sekt unikt är att man använder sig av Riesling druvan.

Enligt tyskarnas egna berättelser är Sektkellerei Kessler, som grundades 1826 i den lilla staden Esslingen nära Stuttgart, Tysklands äldsta mousserande vinproducent. 1902 införde kejsare Wilhelm II en mousserande vinskatt (Sektsteuer) för att bland annat finansiera uppbyggnaden av en krigsflotta. Sektsteuer finns kvar idag och uppgår till 1,02 euro per flaska.

För att snabbt bygga upp produktionen efter två förödande världskrig valde man att producera stora industriella volymer genom tankjäsning snarare än flaskjäsning för att på det sättet producera mousserande vin till låga priser, vilket dominerade Sekt scenen under en stor del av 1900-talet. Idag är Sekt definitivt en produkt där nya vinmakare väljer ut de finaste druvorna som är bäst lämpade för produktion av mousserande viner med ambitionen att skapa en uppfriskande aromatisk Sekt. Det gäller särskilt för kategorin Winzersekt som uppstod först i slutet av 1980-talet.

Sekt kvaliteter
Det finns tre olika kategoriseringar av Sekt som framgår av etiketterna på flaskan; Deutscher Sekt, Deutscher Sekt b.A. och Winzersekt.

Deutscher Sekt
Det måste tillverkas av tyskt basvin, och det kan göras i tank (minst 90 dagar på jästfällningen varav 30 dagar med kontinuerlig blandning) eller med traditionell flaskjäsning (minst 9 månader på jästfällningen).

Deutscher Sekt b.A.
Som ovan men med minst 85% av druvorna från ett av Tysklands 13 vinregioner.

Winzersekt
Alla druvorna från egna vingårdar och vinet måste göras genom traditionell flaskjäsning, med minst 9 månader på jästfällningen, men de flesta vinmakare överstiger den tiden. Etiketten måste innehålla druvsort och årgång och druvor som får användas är Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier, Muskateller, Riesling eller Traminer.

Riesling druvan gör Sekt unikt
Högkvalitativ Sekt och Champagne tillverkas på samma traditionella metod vilket innebär att vinet jäser två gånger - första gången i syfte att tillverka basvinet andra gången på flaska för att tillverka själva moussen, med andra ord bubblorna. Medan de flesta av världens mousserande viner med traditionell metod är tillverkade av Chardonnay och Pinot Noir är Tysklands signatur Sekt ett vin gjort på Riesling druvan. Rieslingdruvans höga syra i kombination med dess aromatiska föreningar (monoterpener) skapar mousserande viner med hög frukt.

Tyska Sekt viner i Systembolagets sortiment
Bibo Runge Riesling Sekt b.A. Brut, 2018, Rheingau – Pris: 199kr (TS),
Claes Cremant Riesling Brut, 2016, Mosel – Pris: 225kr (BS)
Claes Blanc de Noir Sekt Brut, 2016, Mosel – Pris: 225kr (BS)
Fürst von Metternich Riesling Sekt Trocken, Rheingau – Pris: 119kr (BS)
Isegrim Riesling Sekt Extra Brut, Pfalz – Pris: 265kr (BS)
Klumpp Riesling Sekt Brut, 2018, Pfalz – Pris: 149kr (FS)
Meyer-Näkel Illusion Blanc de Noir, 2017, Ahr – Pris: 319kr (BS)
R Imperial Riesling Sekt Extra Trocken, Pris: 69kr (BS)
Rings Blanc et Noir, 2014. Pris: 299kr (BS)
Solter Blanc de Blanc ExtraBrut, Rheingau. Pris: 168kr (BS)
Solter Riesling Sekt Brut, Rhengau. Pris: 129kr (BS)
Stefan Winter Riesling Brut, Pfalz. Pris: 159kr (BS)
Von Buhl Brut Reserve, Pfalz. Pris: 209kr (BS)
Von Winning Chardonnay Brut Nature, Pfalz. Pris: 349kr (BS)
Von Winning Win Win Brut, Pfalz. Pris: 199kr (BS)

(TS) = tillfälliga sortimentet, (BS) = beställningssortiment(FS) = fasta sortimentet