Details

Skörderapport från Tysklands 13 vinregioner

12/20/2017

Liten skörd men med bra kvalitet 2017


Extremt väder i Europa har gjort att 2017 går till historien som ett år med ovanligt liten vinskörd. Det gäller även Tyskland där frosten slog till rejält i april och många vinbönder fick se halva sin skörd frysa bort över en natt. Även hagelskurar har ställt till det och gjort att en del vingårdar har tvingats till manuell druvselektering vilket ytterligare minskat skördens storlek. Den totala volymen i Tyskland 2017 ser ut att bli 7,5 miljoner hektoliter.

 

Skörden är ovanligt tidig i år och många vingårdar var färdiga redan under september. Endast ett fåtal vingårdar lämnade druvor kvar i vingården för möjligheten att producera ice wine senare. Även om skörden är lägre än normalt har vi viner av god kvalitet att se fram mot med lätta och fruktiga viner med stor finess från årgång 2017.

 

 

Ahr (563 ha)

Frost under våren och rejäla sommarregn bidrog till låg skörd i Ahr. De tidigt mogna druvorna började skördas i vissa områden redan i augusti i år medan områdets viktiga pinot noir- och rieslingdruvor skördades andra halvan av september, båda med god kvalitet. Skörden i år blev lägre än vanligt men kvaliteten något högre med kropp, god struktur och fin frukt.

 

Baden (15,812 ha)

För Badens del går 2017 till historien som ett år med rekordlåg skörd. Inte sedan 1953 har frosten tagit så hårt på skörden och även om en del plantor återhämtade sig något blev resultatet ändå en liten skörd. Kvaliteten är ändå bra, särskilt på de druvorna som mognar senare. Ett litet glädjeämne blev också det soliga oktobervädret som bidrog till möjligheten till ädelsöta viner som auslese och trockenbeerenauslese. Årets skörd från Baden bjuder på fräscha, aromatiska och komplexa viner med harmonisk struktur.

 

Franken (6,107 ha)

Vinodlarna i Franken är överens – aldrig i områdets historia har vindruvorna skördats så tidigt och så snabbt som i år. Trots ett nyckfullt väder med vårfrost, hagel och tunga regn lyckades odlarna skörda hela 487 000 hektoliter, vilket till och med var något mer än föregående år. Till skillnad från 2015 års fylliga och koncentrerade viner och ett fruktdrivet vin från 2016 väntas 2017 bjuda på ge ett elegant och attraktivt Franken-vin.

 

Hessische Bergstrasse (461 ha)

Årets väder med skadlig vårfrost och mycket väta tvingade odlarna att handsortera druvorna för att behålla kvaliteten. I september kom svala nätter men också en hel del regn vilket ytterligare skyndande på den redan tidiga skörden. Trots en väsentligt lägre skörd än normalt är kvaliteten god, särskilt på druvor som mognar sent som riesling. Året 2017 ger druvtypiska viner som är fräscha och eleganta.

 

Mittelrhein (467 ha)

Mittelrheins vinodlare led inga större skador av varken vårfrost eller kalla temperaturer under våren. Utmaningen kom i stället med stora mängder regn under sommaren och ett väldigt blött väder under skörden vilket tvingade vinodlarna att sortera bort ruttna druvor. Skörden var över i början av oktober där även en del ädelröta druvor upp till trockenbeerenauslese-nivå skördades. Skörden beräknas bli ungefär lika stor som ifjol och ge aromatiska, balanserade till koncentrerade viner med en fin balans mellan sötma och syra.

 

Mosel (8,796 ha)

Frosten i april gav Mosel den tidigaste skörden någonsin och den minsta på ett halvt sekel. Frosten drabbade en tredjedel av alla vingårdar, även dem med branta vingårdslägen. Sommaren innebar torrt väder blandat med rejäla regn och även hagelskurar på en del håll. Skörden blev rekordtidig även här men de rieslingodlare som väntade kunde glädja sig åt bättre väder under senare delen av september som gav god mustvikt och balanserade fruktsyranivåer. Moselvinerna från 2017 kommer att vara lätta och lekfulla med ett brett kvalitetsspektrum upp till trokenbeerenauslese.

 

Nahe (4,205 ha)

Frostnatten den 20 april i år orsakade stor skada i hela Nahe med en skörd 30-80 procent lägre än normalt som resultat. En del odlare lyckades decimera skadorna genom att tända ljus och ställa i de mest känsliga vingårdslägena. Ännu värre blev det med flera hagelstormar som drabbade området under året. Ett ganska ok väder under sommaren och under skörden påverkade resterande skörd positivt och gav en god mustvikt. Tack vare väldigt dedikerade vinodlare lyckades 2017 till slut ändå bli ett år med fylliga välbalanserade viner.

 

Pfalz (23,590 ha)

Även Tysklands näst största vinregion Pfalz kommer att leverera bra vin men lite mindre än vanligt från 2017. På grund av frosten i april blev skörden ungefär 20 procent mindre än vanligt men efter en blöt juli blev vädret betydligt bättre i augusti och september. Under skörden i augusti var dagarna varma och nätterna svala, vilket är väldigt positivt. Svalt väder i september i slutet av skördeperioden tillsammans med måttligt med nederfall gav druvor med mycket socker och fina syranivåer. 2017 ser ut att ge uttrycksfulla viner med härliga aromer, särskilt i aromatiska druvsorter som sauvignon blanc och muskateller.

 

Rheingau (3,168 ha)

År 2017 innebar nya väder utmaningar för vinodlarna i Rheingau. Skörden blev knappt 20 procent lägre än föregående år, mest på grund av frosten i april men även stora hagelstormar i augusti drabbade de centrala delarna av regionen. Bra väder under blomning och skörd gjorde att skadorna begränsades. Tunga regn tvingade fram strikt selektering av druvor som i slutändan resulterade i väldigt god kvalitet på druvorna. Det gäller särskilt riesling och pinot noir som mognar sent. Att vänta från 2017 är aromatiska viner med harmonisk syra och god struktur.

 

Rheinhessen (26,628 ha)

Även i Tysklands största vinregion var skörden i år ungefär 20 procent lägre mot tidigare år på grund av vårfrost och även hagelstormar senare under året. Tunga regn följdes av betydligt bättre väder under skörden vilket i slutändan gav fin mognad och bra aromer i slutändan. Rheinhessens unga viner är fruktdrivna med välbalanserad, fräsch syra. Särskilt de druvsorter som mognar sent, som riesling, har klarat sig bra i den utmanande årgången 2017.

 

Saale-Unstrut (765 ha)

Vinodlarna i Saale-Unstrut kan se tillbaka på ett riktigt bra år. Regionen klarade sig från större väderproblem för de ofta terrasserade, skyddade vingårdslägena längs floder. Blandningen av sol, regn och en varm sommar var idealisk för druvorna och gav start tillväxt. Efter en ovanligt lång mognadsperiod skördades druvorna i början av september. De torra vinerna är delikata, fruktiga och eleganta – typiska för Saale-Unstrut. Skörden bjöd också på spätlese upp till mitten av oktober när skörden avslutades. Det skördades 58 000 hektoliter, vilket till och med är 7 procent högre jämfört med tidigare år.

 

Sachsen (11,306 ha)

Även Sachsen, Tysklands östligaste vinregion, drabbades av rejäla frostskador men bibehöll ändå både kvantitet och kvalitet tack vare varmt väder och en lång mognadsperiod. Skörden sträckte sig ända in i oktober vilket möjliggjorde för rieslingdruvor att uppnå en mustvikt på 90 grader Oechsle. Resultatet är tillfredsställande med fruktdrivna viner. Skördevolymen ligger strax under förra årets nivå men ändå högre än snittet på 21 000 hektoliter. 2017 blev ett bra vinår i Sachsen med en lång skördeperiod som gav lön för mödan för de hårt arbetande vinodlarna i regionen.

 

Württemberg (11,306 ha)

För Württemberg blev 2017 både ett bra och ett dåligt år. Den tuffa frosten i april orsakade stora skador i vissa områden med rejält minskad skörd som följd. Skördevolymen ligger i snitt på 20 procent under det normala för regionen men vissa områden har upp till 60 procent minskad skörd. På grund av dåligt väder skedde skörden både tidigt och snabbt och var över på endast tre veckor. Odlarna i Württemberg är nöjda med kvaliteten på årets skörd, särskilt med de druvsorter som mognar sent som var friska och gav hög mustvikt. Vi kan vänta oss välbalanserade, fruktiga med druvtypiska aromer från årets viner.