Details

Sommelier Gustav Johansson om riesling till julbordet

12/08/2017

Vi frågade Ekstedts sommelier Gustav Johansson om tysk Riesling som alternativ på julbordet.


Den självklara drycken till julmaten har för mig och även många andra alltid varit öl. En tradition som sträcker sig långt tillbaka i tiden i de svenska hemmen. En svalkande pilsner eller en lager med lätt beska och bra sötma passar ju faktiskt utmärkt till sillen, laxen, västerbottenosten, julskinkan, Jansson och köttbullarna.

För ca 10 år sedan när vinintresset kom till mig hade jag precis börjat arbeta på krog. Jag blev en riktig nörd som började läsa vinböcker och mattidningar. Det fick mig att inte bara välja öl som dryck till julmaten utan även vin blev ett bra alternativ. En tysk riesling blev snabbt det säkraste valet. Jag tycker själv att en tysk riesling oftast funkar minst lika bra till samma mat som en pilsner och lager gör. Riesling med ren frukt, torr eller mindre söt, frisk syra som balanserar ger svalkande effekt som passar utmärkt till den salta sillen, gravade laxen och julskinkan. Av egen erfarenhet har tyska rieslingviner visat sig vara det vin på julbordet som har varit mest omtyckt av den ovana vindrickaren. Fram tills att jag blev vinintresserad var vin aldrig speciellt vanligt i min familj. De senaste åren har vi alltid haft tysk riesling på julbordet.


Mina första riktigt bra riesling-upplevelse var från producenter som A Christmann från Pfalz och Georg Breuer från Rheingau. Viner som länge har funnits i systembolagets sortiment och är viner som jag gärna ännu dricker idag.


De senaste åren har mitt intresse fallit mer för naturliga viner. Viner som är ofiltrerade, utan tillsatser med mycket personlig karaktär. Mina favoriter när det gäller naturviner från Tyskland är bland annat Weingut Schmitt  från Rheinhessen. Weingut Schmitts ofiltrerade Riesling Natur är lätt, med pigg syra, mineraldriven och med en smak av frukt som gröna äpplen, färsk aprikos, citrus och lätt pepprigt som passar utmärkt till sillen, laxen, osten och skinkan.  


Schmitt gör även ett vitt vin som heter Müller-Thurgau Natur. Müller-thurgau har länge setts som en tråkig druva som aldrig riktigt har hittat rätt. Jag tycker Schmitt har gett müller-thurgau sitt rätta uttryck. På samma sätt som Schmitts riesling är detta vin också ofiltrerat men här hittar man istället mer gröna toner av örter och gröna blad. Kanske är det ett ännu roligare alternativ då man kan göra roligare matchningar till kryddblandningen i sillen. Vill man testa sig på orangea viner tycker jag att Sybille Kuntz Riesling Orange från Mosel är ett bra val. Sybille Kuntz Orange är elegant med mjuka tanniner och inte allt för tufft som många andra orangea viner kan vara. Med mer mogen frukt av röda äpplen, aprikos och apelsin är det förmodligen riktigt gott till revbensspjällen eller Jansson.  

 

Gustav Johansson arbetar som sommelier på restaurangen Ekstedt i Stockholm.