Details

News

Stefan Vetter – uppdrag Silvaner

12/27/2022

Varje månad profilerar en tysk vinmakare och den här månaden lyfter vi fram Stefan Vetter från Franken.


Efter att 2010 ha slutfört sin enologiutbildning på universitetet i Geisenheim och arbetat i Österrike, fångade en annons i en lokaltidning Stefan Vetters blick. En oansenlig och liten 50-årig vingård i Franken nära Casteller Kirchberg planterad med druvsorten silvaner var ute för arrende. Medan de flesta vinmakare skulle ha gått förbi annonsen, såg Stefan en möjlighet. Han blev omedelbart förälskad i de knotiga vinstockarna och har sedan dess ägnat all sin tid åt att upptäcka silvaners aromatiska dimensioner. Under två år skötte Stefan om dessa gamla vinstockar på helgerna medan han fortsatte att förvalta en vingård i Österrikes Burgenland-region (där han arbetade under fem år). 2012 flyttade Stefan till Franken på heltid och arrenderade ytterligare två vingårdar. Silvaner blev hans fokus och hans mål att undersöka vad han kunde uppnå med en varsam vinifiering.

Vingårdar

Vetters vingårdar är mer idylliska än de flesta i Tyskland. Här är landskapet mer pastoralt, med vinrankor på terrasser inbäddade i Frankens böljande kullar och omgivna av regionens frodiga tillväxt. Hans vingårdarna ligger antingen på sandstens- eller kalkstensjord, varav de äldsta är på oympade rotstockar som planterades redan på 1930-talet. Vingårdarna omfattar 4,2 hektar och ligger mestadels vid Gambacher Kalbenstein och Casteller Kirchberg. Här praktiserar Stefan ekologiska vinodlingsmetoder. Istället för herbicider använder han manuella verktyg som hackor och all skörd sker manuellt.

Viner

Stefan befinner sig i framkant av naturvinsrörelsen i Tyskland. Till en början arbetade han från ett litet annex i hans morföräldrars hus i Iphofen men sedan 2014 hyr han en källare i Gambach. I källaren pressas druvorna varsamt och fermenteringen startar spontant med naturlig jäst. Inga klarningsmedel tillförs och all mognad sker i antingen neutral ek eller nyare 300 eller 600 liters träfat. Det hårda arbetet med skörd, naturlig jäsning och engagemang för hållbarhet genom hela vinframställningsprocessen ger högkvalitativa viner. Förutom Silvaner (70% av sin vingårdsyta) odlar Stefan även Müller-Thurgau (14%), Riesling (8%) och Spätburgunder (8%).