Details

News

Svala viner från Schlossmühlenof

11/30/2022

Varannan månad profilerar vi en tysk vinmakare och den här månaden lyfter vi fram familjen Michel från Weingut Schlossmühlenhof i Rheinhessen.


Här har familjen Michel under sex generationer arbetat för att uttrycka regionens svala klimat, distinkta mineralitet och gamla vinstockar – nu ledd av vinmakaren Nicolas med stöd från sin flickvän Janine, mamma Gabriele och pappa Walter.

Vingårdar

Schlossmühlenhof består av cirka 30 hektar utspridda över sluttningarna ovanför Kettenheim, med vinstockar upp till 45 år. Beläget i en dal känd i regionen som "Der kühle Grund" (den svala marken), ligger Schlossmühlenhofs vingårdar cirka 250 till 350 meter över havet, vilket ger deras viner en unik, aptitretande mineralitet och friskhet.

Schlossmühlenhofs huvudfokus ligger på vita druvor såsom riesling, grauburgunder, weissburgunder, chardonnay och müller-thurgau, men de odlar även spätburgunder, dornfelder och andra röda sorter.

Nicolas har fortsatt familjen Michels tradition genom att verka ekologiskt. Även om Schlossmühlenhof inte är certifierad, använder han inga bekämpningsmedel och följer ekologiska jordbruksmetoder. Med sitt öga på kvalitet arbetar Nicolas och Schlossmühlenhof-teamet varje år för att ta bort nästan hälften av vingårdens unga druvklasar (känd som "grön skörd") för att balansera vinstockarna och kunna producera premiumviner.

Viner

I vinkällaren arbetar Nicolas så skonsamt som möjligt med en kombination av traditionella och moderna vinifieringsmetoder. Framför allt är Schlossmühlenhofs prioritet att ge vinerna den tid de behöver för att naturligt stabilisera sig genom lång lagring på jästen.

Schlossmühlenhofs viner är fokuserade och slanka. Frukt, fyllig smak och finess står i centrum för uppmärksamheten i stället för alkoholhalten. För vindrickare som inte har provat någon av vinerna rekommenderar Nicolas "Das ist keine Orange", ett vin gjort på müller-thurgau och silvaner som jäst på skalen i 12 veckor innan druvorna pressas.

Schlossmühlenhofs har även blivit känt för "Boden Funk", en serie låginterventionsviner producerade ekologiskt och utan några tillsatser. Dessa viner är ofiltrerade och inte klarnade.

Bakgrund

Weingut Schlossmühlenhof historia börjar när mjölnaren Johann Michel köpte en råg- och vete "Schlossmühle" (slottskvarn) i Kettenheim 1846, som råkade omfatta en liten vingård. Familjen flyttade sitt fokus från spannmål till druvor på 1920-talet, när vinstockarna blev Michels mest värdefulla satsning och de började buteljera och sälja viner.

Ändå var det inte förrän 1985, när Walter Michel tog över verksamheten, som Schlossmühlenhof fick sitt namn och helt övergick till vinframställning. Walter växte upp på gården och studerade jordbruk vid universitetet i Hohenheim i Stuttgart, medan hans fru Gabriele studerade företagsekonomi och började på gården 1978.

Walter och Gabrieles son, Nicolas, studerade vinodling och vinologi vid Geisenheim innan han officiellt gick med i familjeföretaget 2007 och tog över tyglarna 2015. Hans flickvän Janine anslöt sig till eamet 2014 och deltar i försäljning, mässor och provningar, samt arbeta i vingården. Walter och Gabriele är numera halvpensionärer och förblir involverade som vingårdschef respektive företagschef. De senaste tillskotten till familjen är Nicolas och Janines två döttrar, samt deras hängivna hundar Emil och Cuno.