Details

Svenskarna firar med riesling i augusti

08/16/2020

Sista veckan i augusti kommer restauranger och vinbarer att återigen korka upp sina bästa rieslingviner för att hylla den ljusgröna druvan under årets Riesling Week. Under temaveckan kommer svenskarna kunna ta del av ett bredare utbud av rieslingviner på 48 restauranger och vinbarer tillsammans med specialmenyer, sommelierer och tyska vinmakare.


Riesling Week är en internationell vinvecka som firas runt om i världen, mellan 24 – 30 augusti kommer firandet till Sverige. Under veckan kommer 48 restauranger och vinbarer från hela landet att hylla en av svenskarnas favoritdruva. Från Piteå i norr till Malmö i söder kommer vi få möjligheten att testa på den mångfacetterade druvan och hantverket som ligger bakom de populära vinerna tillsammans med anpassade menyer och vinpaket på några av våra lokala restauranger och vinbarer.

 

Fler svenskar väljer tyskt vin – under det första halvåret av 2020 har vinförsäljningen av vita viner ökat med 9.8 procent och försäljningen av vita tyska viner ligger över snittet, med en ökning på 10.0 procent i Sverige.

 

”Vi kan se en ökad efterfrågan och intresse för tyska viner på den svenska marknaden. Därför är det extra roligt med årets Riesling Week, som hålls i slutet av augusti, då riesling är ett perfekt komplement till den kommande skörde- och skaldjurssäsongen”, säger Jenny Löfgren på Wines of Germany

 

Det är ingen slump att vi i Sverige föredrar det vita vinet från Tyskland som även kallas för rieslingens hemland, och huserar 60 procent av alla världens rieslingstockar. Idag finner du allt från friska, mineraliska och fylligare rieslingviner som både kan drickas unga men som också utvecklas med ålder. Från mousserande och knastertorrt till honungssött och allt däremellan gör det möjligt att matcha riesling genom en hel meny.

 

Riesling går lika bra att avnjutas som aperitif en ljummen sommarkväll som att servera under kräftskivan tillsammans med Västerbottensostpaj. Vinet är även ett säkert kort till andra trender som vi sett inom gastronomin under de senaste åren – från det asiatiska köket till vegetariska, närproducerade nordiska primörer, rotfrukter, men även till våra mer klassiska rätter med fisk och skaldjur.

 

Årets Riesling Week kommer att firas under slutet av augusti och i perfekt timing till skaldjur och skördesäsongen.

Läs mer om vart du kan ta del av Riesling Week nära dig – här!