Details

News

Sybille Kuntz – alltid gått sin egen väg

04/20/2023

PORTRÄTT. Denna månad fokuserar vi på Weingut Sybille Kuntz som drivs av Sybille och hennes man Markus Riedlin. I orten Lieser i Mittelmosel fokuserar de på riesling som odlas ekologiskt och biodynamiskt.


Vinmakaren Sybille Kuntzs egendom omfattar 20 hektar riesling-stockar med ålder på mellan 45 och 100 år över tre platser i Lieser Niederberg-Helden som har varit klassificerad som Grand Cru (Grosse Lage) sedan 1804, då Napoleon skickade terroir-experter för att utvärdera vingårdar i den då franska delen av Mosel. Redan romarna såg platsens potential och planterade vinstockar för 2000 år sedan – resterna av antika romerska vinpressar finns kvar vid foten av sluttningen idag.

Niederberg-Helden vetter mot söder med en lutning på upp till 70 procent, och vinstockarna har djupa rötter ner i devonskifferjorden. Sybilles första plotter ärvdes från hennes familj. De äldsta vinstockarna planterades på 1920-talet med Selection Massale-metoden och är fortfarande oympade.

Sybille förvärvade så småningom 8 hektar på Niederberg-Helden, ibland genom att köpa vingårdslägen som övergivits av tidigare ägare på grund av lägre skördar och det hårda arbete som krävs på de branta sluttningarna. Men Sybille betraktade vinstockarna som historiskt betydelsefulla och såg deras potential. Sybille Kuntz och några andra lokala producenter är kända för att ha återupplivat detta uppskattade område i mitten av Mosel. För över 10 år sedan anslöt sig hennes vineri till ett forskningsprojekt vid universitetet i Geisenheim med målet att skydda och säkra egna vinstockar som planterats före 1950.

Sedan hon ägde en vinbutik har Sybille ansett att vin odlade ekologiskt är överlägsna och därför har hennes riesling producerats med ekologiska odlingsmetoder sedan 1990-talet, utan herbicider eller andra kemikalier i vingårdarna. Egendomen uppnådde "Bio-Weingut" ekologisk certifiering 2013 och har varit Demeter-certifierad sedan 2016.

Färkodade flaskor

I vinkällaren låter Sybille druvorna pressas försiktigt och få varierande grad av skalkontakt beroende på druvornas mognad. Flaskorna är färgkodade för att indikera mognadsgraden och smakprofilen. Medan Kabinett Trocken har en blå etikett associerar till den blå devonskiffern, är resten av vinerna i den klassiska biodynamiska Riesling-serien märkta enligt druvornas skal vid tidpunkten för skörd. Qualitätswein Trocken indikeras med grönt för de tidigt skördade gröna frukterna, Spätlese Trocken har en gul etikett som speglar de fullt mognade druvornas gyllene färg och Auslese Feinherb har en lila etikett som symboliserar påverkan av tidig botrytis på bärens skal.

För dem som ännu inte provat Sybilles viner rekommenderar hon det gröna Qualitätswein Trocken-märkta vinet, som hon ser som en utmärkt introduktion till hennes arbete. För dem som uppskattar naturliga viner: sök upp Orange Riesling - lämpligt märkt i orange – spontant jäst på skalet och buteljerat ofiltrerat!

Passionsprojekt

Sybilles kärlek till vin har sträckt sig bortom hennes tre Moselvingårdar och över till Baden, varifrån hennes make Markus Kuntz-Riedlin härstammar. Tillsammans grundade de Weingut Riedlin 2010 på mark som hans familj hade skött sedan 1656.

Weingut Riedlin odlar exklusivt Spätburgunder (Pinot Noir) med samma biodynamiska principer som Sybille Kuntz och blev Demeter-certifierade 2018. Utöver Riedlins röda viner och roséviner destillerar Sybille och Markus även sprit från druvrester, märkt Sybille Kuntz Mosel-Riesling Weinbrand (brandy) och Riedlin Brillant.

Bakgrund

Sybille Kuntz har djupa rötter i vinindustrin. Född och uppvuxen i Lieser, en by vid floden Mosel nära Bernkastel, har Sybille Kuntz's familj varit verksam i området sedan 1500-talet.

Sybille lärde sig hantverket från sin far i en ung ålder på deras familjeägda vingårdar. Men hon såg inte en framtid inom vinmakning och valde istället att studera företagsekonomi i Wuppertal, nära Düsseldorf. För att finansiera sina studier öppnade hon en vinbutik 1981, först med försäljning av viner från sina föräldrar. Men snart utökade hon sortimentet till andra producenter för att möta efterfrågan.

Inköpen till hennes butik introducerade henne till viner från olika regioner och stilar, vilket till slut inspirerade Sybille att bli vinmakare, eftersom hon insåg att riesling hade större potential bortom de lätta och söta vinerna från den tiden. Sybille började med en halv hektar vinstockar 1984. Sedan starten producerar vingården uteslutande riesling. Torra viner har varit i fokus tillsammans med ekologiska metoder.