Details

News

Systrar med fokus på pinot noir

03/15/2023

PORTRÄTT. Denna månad fokuserar vi på Weingut Meyer-Näkel som drivs av systrarna Meike och Dörte Näkel från Tysklands Ahr-region. De drabbades hårt vid översvämningskatastrofen 2021, och har arbetat hårt för att komma tillbaka.


Viner

Meike och Dörte upprätthåller Meyer-Näkel egendomens fokus på rött vin av hög kvalitet.

– Som 5:e generationen vinmakare har vi många års traditioner att luta oss mot. Sedan starten har vinodling och arbete i vinkällaren genomgått massiva förändringar. Idag har vi nya tekniska lösningar för att hantera våra branta vingårdar, men arbetet i källaren handlar fortfarande mycket om hantverk, säger Dörte.

De strävar efter att gör viner som speglar terroiren i de branta vingårdarna i Ahr. Druvorna skördas för hand och genomgår en noggrann selektering i vingården. Arbetet i vinkällaren sker med liten intervention.

Liksom många vingårdar i Ahr fokuserar Meyer-Näkel främst på pinot noir (som på tyska kallas spätburgunder). I den djupa dalen med branta klippor längs floden Ahr ger vinstockarna värme och optimal solexponering i en av Tysklands nordligaste vinodlingsregioner. Det unika mesoklimatet återspeglas i Meyer-Näkels röda viner – fruktighet och fyllig kropp i förgrunden, och en lätt örtighet och mineralitet i gommen.

Gården producerar också frühburgunder, en mutation av pinot noir som har många liknande egenskaper som pinot noir, men som mognar tidigare och vanligtvis ger mjukare viner med lägre syra.


Bakgrund

Weingut Meyer-Näkel grundades 1950 i och med farföräldrarna Paula Meyers och Willibald Näkels giftermål. De odlade en yta på bara 1,5 hektar, men gjorde sig ett namn genom banbrytande produktion av torra röda viner under en tid då sött vin var mer populärt.

Meike och Dörtes pappa, Werner Näkel, tog över 1982. Werner var tidigare gymnasielärare i matematik och idrott, men den självlärde nykomlingen hade ett kompromisslöst fokus på kvalitet och blev en av Tysklands mest kända vinmakare i slutet av årtiondet. Tillsammans med sin fru Claudia utökade Werner gården till sin nuvarande storlek och hade även projekt i Portugals Douro-dal och i Sydafrikas Stellenbosch-region.

Från en tidig ålder omfamnade Werners två döttrar sin familjs passion för vinframställning. De tog examen från universitetet i Geisenheim innan de gradvis tog över vingården – Meike kom till familjeföretaget 2005 och Dörte 2008.

Som systrarna förklarat i en intervju så insåg Dörte att vinframställning var hennes kall redan på förskolan, när hon fick vara med att fottrampa druvor. Meikes insikt kom när hon var 19 och arbetade först hos Weingut Dr. Heger i Tysklands Badenregion, och senare hos Weingut Fürst i Franken.

Meike fortsätter att tillbringa en del av sin tid med att producera vin i Baden, nu med sin man Markus Klumpp. Där de startade en gemensam vinetikett med namnet "Hand in Hand" 2009.


Hållbarhet

Meyer-Näkel lägger stor vikt vid att bevara miljön som hjälper deras druvor att blomstra.

De är tillämpar Fair 'N Green Sustainable Viticulture Standard där vinerierna måste arbeta efter principer för att stadigt förbättra sin övergripande verksamhetsledning, arbetet i vingården och vinkällaren samt i marknadsföringen. Fair ’N Green är en holistisk hållbarhetsstrategi som omfattar hela leveranskedjan – inklusive rättvisa löner och socialt ansvarstagande.

Meike och Dörte ekologisk använder sig även av lättare flaskor för att minska utsläppen av koldioxid under både flaskproduktion och frakt. Hållbarhetsaspekten är också ledsagande vid val av korkar och de strävar efter att göra av med så lite vatten som möjligt när de sköljer fat.