Details

News

The Guardian: Tyskland är den mest spännande vinnationen

05/03/2023

Nyligen lyfte den brittiska dagstidningen The Guardian fram Tyskland som vår tids mest spännande vinnation.


Redaktören David Williams beskriver hur vinälskare världen runt i allt högre grad har fått smak för tysk riesling.

”Det har skett en svängning hos konsumenterna mot den typ av viner, med hög syra och sval-klimategenskaper, som riesling förkroppsligar. Samtidigt har tyska producenter mött efterfrågan halvvägs och producerat avsevärt fler viner i en ordentligt torr stil”, menar David Williams.

Riesling i alla dess former tillhör David Williams favoritviner. The Guardians vinskribent förklarar att de bästa klassiska off-dry till fullt söta stilarna från Tysklands Mosel-region förblir en del av vinvärldens underverk. Men det är inte bara riesling som imponerar på honom.

”Det har skett en anmärkningsvärd förbättring i Tysklands röda viner. Mest imponerande är Pinot Noir (eller Spätburgunder), som på 2000-talet blivit en genuin utmanare till Bourgogne. Landets bästa mousserande viner är likaså ett mycket mer seriösa, och erbjuder ett alternativ till Champagne”, skriver Williams.

Google Trends backar upp David Williams spaningar: data visar att riesling och spätburgunder (pinot noir) har sett en avsevärd ökning i allmänhetens medvetenhet under det senaste decenniet. Anmärkningsvärt, med tanke på den allt hårdare konkurrensen på den globala vinmarknaden.  

LÄS HELA ARTIKELN I THE GUARDIAN