Details

Tidig frost gav ideala förutsättningar för isvin i Tyskland

01/12/2022

Veckan före jul hade vinproducenter från de flesta av de 13 tyska vinodlingsregionerna idealiska förutsättningar för att skörda isvin, ett arbete som ofta sker under tidiga morgontimmar då temperaturen sjunkit till runt tio minusgrader. Isvinsskörden 2021 lovar högkvalitativa viner – en världsberömd raritet från Tyskland.


För vinodlare är skörd av isvin alltid förknippat med en risk och stor fysisk ansträngning under iskalla temperaturer. Inför årgången 2019 väntade vinodlare i Rheinland-Pfalz förgäves på frost. Om det inte är tillräckligt kallt innebär det en total förlust för vinmakaren. För en skörd av isvin måste druvorna vara helt genomfrusna vilket kräver minst sju minusgrader i flera timmar. De övermogna druvorna plockas och pressas sedan frysta. Isvin är särskilt sött eftersom en stor del av vattnet blir kvar i den frusna frukten och sockerhalten är mycket hög.

Växande regionerna Nahe och Hessische Bergstrasse 
Vinproducenten Korrell Johanneshof i Bad Kreuznach-Bosenheim (Nahe-regionen) var först med att kunna skörda isvin den här vintern. Den 21 december sjönk temperaturen till minus 8 grader i Bad Kreuznacher Paradies och rieslingdruvorna kunde skördas. Korrell uppfyller därmed lagkravet som kräver temperaturer under sju minusgrader för att skörda denna raritet. Ett 20-tal skördearbetare plockade de frysta druvorna med en mustvikt på 142 grader Oechsle.

Producenten Emrich-Schönleber i Nahe var också glad över de frostiga temperaturerna, där medarbetarna vid tio minusgrader tog in rieslingdruvor med 172 grader Oechsle i slutet av säsongen. Vinmakare i Bergstrasse skördade de eftertraktade isvinsdruvorna av druvsorten Souvignier gris med en mustvikt på 140 grader Oechsle på vingården Heppenheimer Stemmler. Reinhard Antes, vd för Bergstrasse Winzer e.G, bedömer att det i slutändan borde bli runt 110 till 120 liter.

Moselvinodlare skördade mycket aromatiska frysta druvor
I Mosel-regionen, bland annat i Erden, skördades det på vingårdarna Erdener Herrenberg och Lösnicher Försterlay. Frysta druvor kunde också tas in i Leiwen (hos producenterna Alexander Loersch och Werner) samt Longuich (hos producenten Christopher Jung hiliday). Dessutom har vinodlare i Moselstäderna Selbach-Oster och Zeltingen samt Würtzberg/Serrig lyckats skörda frysta, mycket aromatiska druvor.

Vinmakare i Franken är också nöjda med en lyckad skörd av isvin
Vintillverkaren Meintzinger i Frickenhausen samt Sommeracher Winzerkeller i vinodlingsregionen Franken är också nöjda med en framgångsrik skörd av de frysta isvinsdruvorna.

– Att vid åtta minusgrader kunna skörda isvinsdruvor med en mustvikt på 148 grader Oechsle, totalt cirka 200 liter, är mycket ovanligt för oss. Senast vi kunde ta in isvin var 2016, säger Philipp Meintzinger, Junior Manager, Weingut Meintzinger.

Pfalz, Rheingau och Württemberg lyckades också
Producenterna Fitz-Ritter och Hahnmühle i odlingsregionen Pfalz har tagit in frysta druvor för framställning av isvin och i Rheingau-regionen lyckades Allendorf också bra. Även Fellbacher Weingärtner i Württemberg kunde skörda isvin och ett 20-tal vinodlare arbetade vid tio minusgrader, där resultatet blev 137 grader Oechsle.

152 gods i Rheinland-Pfalz anmälde sig för skörd av isvin
Den här vintern har cirka 152 gods i Rheinland-Pfalz registrerat en total yta på cirka 107 hektar för en möjlig skörd av isvin, enligt jordbrukskammaren. Föregående år var det bara 93 gårdar med totalt 72 hektar.