Details

Tidig skörd för isvin i Tyskland

12/04/2020

Den 30 november började vinodlare i regioner som Nahe, Rheinhessen, Pfalz, Franken och Rheingau att framgångsrikt skörda de frusna druvorna som kommer producera årets isvin.


Enligt det tyska vininstitutet (DWI) är detta ett tidigt datum för att påbörja skörden av isvin, något som är mycket bra för vinets kvalité eftersom druvorna behöver vara så friska som möjligt för att kunna producera goda viner.

 

Lägsta temperatur på minus sju grader Celsius

Den utmärkta kvalitén av druvorna skapar bra förutsättningar för högkvalitativa isviner. Många av druvorna som skördades var rieslingdruvor, som är utmärkta för produktionen av isvin tack vare deras sena mognad. Under senare år har vinproducenter ofta behövt vänta till januari eller februari för att nå den optimala temperaturen för skörd på minus sju grader Celsius.

Enligt det lokala utskottet för lantbruk har 66 hektar vinodling använts för potentiell skörd för isvin bara i Pfalz. Förmodligen har enbart en mindre del skördats under 30e november, då minimumtemperaturen inte nåtts i hela området.

 

Minus tolv grader Celsius i Bayern

Desto kallare temperaturen är, desto högre är koncentrationseffekten i druvorna. I Franken har temperaturen sjunkit till minus tolv grader Celsius denna vecka, perfekt för skörden av detta söta specialitetsvin.

Det är inte varje årgång som förgylls med isvin. Den utsökta aromen kommer från den höga koncentrationen av druvornas ingredienser. Tack vare de frostiga temperaturerna fryser vattnet i druvorna och stannar sedan kvar i vinpressen. Den saft som pressas är sedan söt som honung. Muster med en hög sockerhalt kan sedan med stor svårighet fermenteras till vin.

 

Djup smak med relativt låg alkoholhalt

Isviner har en hög naturlig sockerhalt på över 100 gram per liter och har, i jämförelse till de sydliga söta vinerna, en relativt låg alkoholhalt på cirka sju procent per liter.

Det som är extra speciellt med dessa ädla viner är att den naturliga sötman inte upplevs som överväldigande tack vare den naturliga balansen av fruktsyra. Isvin är helt enkelt en prisad raritet och specialitet, som förtjänar att bli internationellt uppmärksammad.

Isviner passar perfekt för festligare tillfällen som en aperitif. Drick gärna till fruktiga desserter, glass eller en sorbet.

 

Video: Skörd av isvin

Isvin i Tyskland

Eisweinlese , St. Urbans-Hofs Donnerstag (02.12.10) Ockfen an der Saar