Details

News

Tradition av kvinnliga vinmakare hos Thanisch

10/18/2022

Varje månad profilerar en tysk vinmakare och den här månaden lyfter vi fram Sofia Thanisch från Wwe. Dr. H. Thanisch Erben Thanisch i Mosel.


Bakgrund

Wwe. Dr. H. Thanisch Erben Thanisch ("Dr. H. Thanisch") grundades av Dr. Hugo Thanisch 1636 och 12 generationer senare är familjen fortfarande aktiv. Traditionen av kvinnligt ledarskap på Wwe. Dr. H. Thanisch började när Dr. Hugo gick bort 1895. Godset ärvdes av hans hustru Katherina och fick sitt namn efter henne med tillägget "Witwe" ("Wwe"), vilket betyder änka. Katharina var bara 29 år gammal med tre barn när hon gick in i den historiskt mansdominerade vinindustrin. Hon hjälpte till att skapa ett utrymme för kvinnor i vinindustrin och började traditionen med kvinnligt ledarskap på Wwe. Dr. H. Thanisch när hon byggde upp godsets rykte och blev en av grundarna av VDP 1910.

Den nuvarande ägaren, Katharinas barnbarnsbarn Sofia, blev den 11:e generationen totalt och den 4:e generationen av kvinnliga ägare när hon tog över 1996. Sofia föddes i Bernkastel och studerade vintillverkning vid Geisenheim Institute såväl som i Japan. Hon har varit involverad i gården sedan 1983, inspirerad av att föra vidare familjens tradition inom vinframställning och engagerad i att bibehålla de höga kvalitetsstandarderna. Samtidigt som hon hedrar sin familjs historia av vinframställningserfarenhet, erkänner Sofia också behovet av att ständigt anpassa sig, med inspiration från deras läge vid Moselfloden: "Om du slutar ro på en flod, glider du bakåt."

Medan fyra generationer kvinnliga vinmakare i sig är imponerande och sällsynta i vinvärlden, förbereder sig den femte generationen att ta över eftersom Sofias döttrar har anslutit sig till hennes team. Juliane sköter marknadsföring och Christina är junior förvaltare av vineriet och kommer en dag att ta över familjeföretaget. Liksom sin mamma studerade Christina på Geisenheim och har praktiserat på erkända vingårdar i Tyskland och utomlands.

Vingårdar

Thanisch värdesätter hållbarhet och terroir som vägledande principer för att förvalta sina vingårdar. Gården följer ett enkelt motto: ju mindre inblandning i vinframställningsprocessen, desto bättre är det. Familjen tror att naturliga processer ger hälsosamma vingårdar för framtida generationer. För att säkerställa optimalt mogna druvor av hög kvalitet skördas druvorna för hand.

Thanisch-vingårdarna sträcker sig över nio hektar på branta sluttningar av skifferjord i och runt Bernkastel och är planterade till 100 procent av Riesling-druvor, vilket ger mineralrika viner med en bra balans mellan sötma och syra. Många av gårdens vingårdar har ägts av familjen i generationer, mest kända "Bernkasteler Doctor" – en parcel som har funnits i familjen i mer än 200 år.

Vingården Doctor, som gränsar till staden Bernkastel, är känd över hela världen och anses vara den dyraste ytan jordbruksmark i Tyskland. Med syd till sydvästlig exponering och 60-70 procent lutning, får vinstockarna (i genomsnitt mer än 60 år gamla och övervägande oympade) optimalt med solsken hela dagen. De idealiska klimatfaktorerna och den gråa skifferjorden producerar fylliga, kryddiga och mineraldriveb riesling som når en väldigt hög kvalitet.

Viner

Wwe. Dr. H. Thanisch Erben Thanisch är stolta över att göra unika viner med en lätt, elegant stil kombinerad med djup komplexitet. Med livfull syra, mineralitet, lång lagringspotential och lägre alkoholnivåer återspeglar vinerna det klassiska Mosel. Thanisch-viner speglar rieslingdruvans mångsidighet, och man producerar stilar från torrt till halvtorrt till ädelt sött. Faktum är att de hävdar att deras 1921 Bernkasteler Doctor TBA var den första trockenbeerenauslese riesling som producerades i Mosel.

Dr. H. Thanisch förlitar sig på spontan och naturlig jäsning. Premiumvinerna är vinifierade på traditionella Fuder-fat av ek, alla 50 år gamla eller äldre, vilket gör att vinerna blir mjukare, balanserade och mer mottagliga för åldrande. Med så lite ingrepp som möjligt låter gården sina viner utveckla de unika egenskaperna hos sina respektive årgångar och vingårdar.

För vindrickare som inte har provat Wwe. Dr. H. Thanisch Erben Thanisch, så rekommenderar Sofia att du först provar Thanisch Kabinett Gutswein och den torra stilen Bernkastel-Kues Alte Reben – eller naturligtvis vilket vin som helst från vingården Bernkasteler Doctor! För att särskilja Sofias viner från andra Thanisch-egendomar, håll bara utkik efter "Thanisch + VDP-märket" på etiketten.