Details

News

"Tyskland är en växtplats för unga vintalanger"

07/20/2022

Jancis Robinson, välrenommerad vinkritiker och kolumnist i Financial Times, beskriver i en nyligen publicerad artikel hur vinmakaren Klaus Peter Keller lyfter fram den yngre generationens viner på exportmarknaden.


I en FT.com-kolumn är Robinson särskilt imponerad av det faktum att vinproducenter från de 13 tyska vinodlingsregionerna inte bara håller ihop i hjälpinsatser efter naturkatastrofer (som i Ahr-regionen), utan också hjälper varandra med nya perspektiv när det gäller export till andra länder.

En gyllene generation

Vinmakarna Klaus Peter och Julia Keller från Rheinhessen ligger bakom några av Tysklands mest eftersökta och prisade riesling och pinot noir. Utöver vingårdar på hemmaplan i Rheinhessen har de verksamheter även i Mosel och Norge. Jancis Robinson beskriver hur de ofta lyfter fram yngre vinmakare.

När pandemin lamslog världen under våren 2020 fick deras amerikanske importör Stephen Bitterolf en idé. Han bad Klaus Peter att sätta ihop en vinlåda med unga och lovande vinmakare som behövde support i de ekonomiskt svåra tiderna. Keller valde ut ett antal vinmakare ur det han kallar för den gyllene generationen. Han satte ihop en vinlåda med sex viner som blev en succé och sålde snabbt slut.  

I år har Keller gjort samma sak för den brittiska marknaden och även där har vinlådorna blivit en stor succé. Till Jancis Robinson säger importören att tyska viner står inför ett stort genombrott tack vare högre kvalitet, pålitlighet och att klimatförändringen på många sätt varit en fördel för tyska vinproducenter.

Den tyska röda vinrevolutionen är här och nu

Inte minst gäller framgångarna för de röda vinerna och Jancis Robinson konstaterar att den tyska rödvinsrevolutionen är på riktigt: "Varmare somrar och förbättrad fathantering har gjort tyskarna till seriösa alternativ till röd Bourgogne."

Spätburgunder, den tyska termen för pinot noir, odlades på 11,3 procent av de tyska vingårdarna 2020, medan druvan stod för mindre än 7 procent 1995. 

Jancis Robinson lovordar Klaus Peter Keller för initiativet att lyfta fram lovande vinmakare trots att han själv inte har några ekonomiska intressen i det.

Keller lyfter fram Peter Leipold från Franken-regionen som ett exempel. Enligt Keller är han "på väg att bli ett ungt geni. Han arbetade här i vår vingård i två år innan han flyttade till Liger-Belair (i Bourgogne). Han har en speciell känsla för vin, det lär man sig inte i skolan. Hans pinot noir är en av de bäst bevarade tyskan hemligheterna ", konstaterar Keller.

Här är Klaus Peter Kellers urval för den brittiska marknaden:

Vita viner

    Achenbach, Porphyr Riesling 2020 Rheinhessen (Wonsheim)

    F E Huff, Schwabsburger Riesling 2020 Rheinhessen (Nierstein)

    Seehof, Westhofen Scheurebe 2020 Rheinhessen (Westhofen)

Röda viner

    Mertz, Steinalt Portugieser 2019 Rheinhessen (Eckelsheim)

    Giegerich, Pitztaler Berg Spätburgunder 2018 Franken (Grosswallstadt)

    Leipold, Obervolkacher Spätburgunder 2017 Franken (Volkach)

 

Läs Jancis Robinsons artikel i FT.com (bakom betalvägg).