Details

Tyskland exporterar allt mer kvalitetsvin

07/06/2018

Tyskt vin blir mer och mer eftertraktat även utanför landet. Det senaste året har exporten av tyskt vin ökat med 6,8 procent i volym och 7,2 procent i värde och trenden ser ut att fortsätta. Och allt mer av exporten består av kvalitetsviner.


Tyskt vin har genomgått en kvalitetsrevolution de senaste åren, något som undgått många svenskar. Medan tyskt vin är marknadsledare på vita viner i Norge har vinet en blygsam marknadsandel på 3,4 procent i Sverige. Men något börjar hända även här – exporten av tyskt vin har ökat 1,9 procent i värde och 1,1 procent i volym det senaste året i Sverige, och det är en trend som långsamt fortsätter.

USA, Holland, Norge, Storbritannien och Kina är de viktigaste exportländerna för tyskt vin. Men – efter USA rankar Wines of Germany Skandinavien som den andra viktigaste marknaden i världen utanför Tyskland. Även Östeuropa utvecklas positivt.

Tyska vinproducenter har tidigare sålt enklare viner utanför landets gränser men sålt kvalitetsvinerna till den inhemska marknaden. Nu upptäcker allt fler tyska vinmakare potentialen i export till marknader med ett ökat vinintresse. Ökningen i export gynnar framför allt vinmakare som producerar viner av högre kvalitet, och det gäller allt ifrån mindre gårdar till de stora producenterna.

Tyskland är mest känt för sina riesling-viner men även landets högkvalitativa pinot noir-viner vinner i popularitet och kännedom. I dag är Tyskland världens tredje största producent av pinot noir-viner – med många viner av väldigt hög kvalitet som även placerat sig i internationella tävlingar de senaste åren.

Precis som i övriga Europa upplevde även Tyskland en betydligt lägre skörd än vanligt 2017. De viktiga vindistrikten Rheinhessen och Mosel, som står för en stor del av vinexporten, hade så mycket som 23 procent lägre skörd än normalt. Den låga skörden förväntas ge en dipp i exportsiffrorna under 2018, framför allt sett till mängden av vin som exporteras. Med en normal skörd år 2018 ser trenden dock ut att fortsätta i en positiv riktning.